28 Temmuz 2010 Çarşamba

Futbolda Scouting Yöntemi

Scouting Nedir?

Bu kavram günümüz futbolunda Avrupa’da çok bilindik bir hal almışken, Türkiye’de bu konuda somut bir adım atılmadığından çok fazla bilgi sahibi değiliz. Futbol terminolojisine “Futbolcu İzleme” ve “Futbolcu Keşfi” gibi anlamlar ile giren bu kavram, Scout kelimesinden yani “keşif yapmak” ve ”izci” gibi sözcüklerden geliyor.

Dünyada bütün büyük kulüpleri Scouting ekiplerini uzun yıllardır bünyesinde barındırıyor. Bu ekip normal sezon oynanırken dünyanın dört bir yanında futbol liglerini ve organizasyonlarını izliyor. Bir futbol takımının Scouting ekibi yılda izlediği yüzlerce karşılaşmada binlerce futbolcuyu takip etme fırsatı buluyor. Scouting ekibi, koordinatörlerinin yapmış olduğu parametrelerle futbolcular hakkında raporlar hazırlıyor. Mevkilerinin özelliklerinden, kulüpleri ile olan sözleşmelerine kadar birçok bilgiden oluşan bu veritabanı transfer dönemlerinde yapılacak adımlarda değerlendiriliyor. Özellikle Ajax’ın başını çektiği birçok dünyaca ünlü kulüp yıllardır bu yöntemle transfer ettiği oyuncuları futbola kazandırıyorlar. Bu yöntemi Ajax’dan sonra en çok kullanan kulüplerin başında Barcelona, Lyon ve Porto gibi kulüpler geliyor.

Orta sınıf takımlardan örnek vermek gerekirse Twente,YoungBoys vb.....(ikiside bu sistem sayesinde şimdi çok iyi yerlerde)

Ülkemizde ise bu konu ile ilgili atılmış somut bir adım yok ne yazık ki buda futbolumuza ve gelişimimize çok büyük zarar veriyor.

Dört büyük kulüpten birini örnek vermek gerekirse Trabzonsporda oluşturulan izleme komitesi görünüşte iyi ama faaliyet açısından etkisiz gibi gözüküyor.bugüne kadar komitenin önerdiği bir çok isim piyasa durumda örnek vermek gerekirse Bryan Ruiz, Elia,Honda,İbricic vb isimler.

yani kurulmuş, izleniyor, rapor da ediliyor; ama raporlar çöpte mi sorusu insanın aklına gelmiyor değil?

hele ki bu devirde menejere dayalı transfer türkiye harici avrupada yok bu da bizi avrupanın katarı durumuna getiriyor.

bu sistemi özelikle Türkiyede faaliyete geçirmeli yöneticilerin menejer peşinden koşup çıkara dayalı transfer politikalarını terk etmeleri gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder